skip to Main Content

Laatste update: 05-06-2021

Beste aanstaande ouders,

In verband met het corona virus zijn wij genoodzaakt om onze zorg aan te passen. We volgen hierbij de richtlijnen en adviezen van het RIVM , branche vereniging BO geboortezorg en het KCKZ (kenniscentrum voor kraamzorg).

Wij van Kraamzorg Collectief geven dezelfde kraamzorg (uren) als voor de Corona besmetting, maar met extra aandacht voor persoonlijke hygiëne.

WAT HOUDT DIT IN:

De intake:
De intakegesprekken worden bij voorkeur afgenomen d.m.v. beeldbellen. Huisbezoeken zijn mogelijk in overleg. Voorwaarde voor een huisbezoek is dat er 1,5 meter bewaard wordt en een mondkapje gedragen wordt.

Kraamweek:

 • Bij aanvang zorg wordt er gevraagd naar gezondheid gezin: Is er geen sprake van koorts in het gezin? En of corona gerelateerde klachten?
 • Indien er sprake is van (verdenking) corona dan krijgen ouders instructies waar ze rekening mee dienen te houden en hoe de kraamzorg eruit komt te zien. Ze fysieke zorg wordt dan meer beperkt en er komt meer zorg via videobellen en telefoon.
 • Bij binnenkomst en vertrek geen handen schudden.
 • Regelmatig handen wassen, zorg voor keukenrol om handen te drogen.
 • De zorg voor baby wordt zoveel als mogelijk, gedaan door de ouders
 • Voor kraambezoek geldt;
  – Ter bescherming van het kraamgezin, de kraamverzorgende en om de continuïteit van zorg te bewaken wordt het kraambezoek afgeraden. Wilt u toch bezoek ontvangen zijn er maximaal 2 externe bezoekers toegestaan tijdens de werktijden van de kraamverzorgende. Hier wordt in acht genomen dat er altijd 1,5 meter afstand moet worden gehouden met de kraamverzorgende en het dragen van een mondmasker voor her bezoek wordt geadviseerd. Buiten werktijd van de kraamverzorgende is bezoek wel toegestaan met de op dat moment geldende adviezen vanuit het RIVM mbt het aantal bezoekers per dag.
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen: Om de continuïteit in de kraamzorg te waarborgen en natuurlijk voor de bescherming van de kraamverzorgende en het gezin maken wij gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
  Wij dragen op dit moment de gehele dag een mondmasker type IIR in situaties waar geen 1,5 meter afstand gehanteerd kan worden.
  Bij fysieke controles bij de kraamvrouw dragen wij naar eigen inzicht ook een spatbril en handschoenen.
 • Bij corona gerelateerde klachten in het kraambed waarderen wij het enorm dat het gezinslid zich z.s.m. in het kraambed laat testen op corona. De GGD kan indien nodig op de thuislocatie komen testen als de kraamvrouw niet in staat is naar een test locatie te gaan.

Mocht een kraamverzorgende van ons in een risicogebied zijn geweest, contact hebben gehad met iemand met (verdenking van) het corona virus of zelf symptomen hebben, dan volgen wij de richtlijnen en protocollen van BO geboortezorg en het KCKZ.

Als moeder of partner positief getest is op corona, is het belangrijk hiermee rekening te houden wanneer jullie thuis komen/zijn.
Je moet samen met uw baby in thuis isolatie blijven.  Aan de hand van de protocollen/richtlijnen van BO en KCKZ ontvang je van ons “instructies” waar je rekening mee dient te houden, wat wij van het gezin verwachten en wat het gezin van ons kan verwachten.

Blijf gezond en hopelijk tot binnenkort!

Met vriendelijke groet,

Het team van Kraamzorg Collectief

Back To Top